top of page

over mij: Fabienne Vandeven

Ik heb een steeds een grote verbondenheid gevoeld met de natuur en de dieren rondom mij of waar ik mee in contact kwam. Met de dieren bezig zijn en ze proberen te begrijpen in hun lichaamstaal en wat ze ons willen duidelijk maken werd steeds belangrijker en groeide uiteindelijk uit tot een passie. Daarom besloot ik om deze passie en de verworven kennis nog verder uit te breiden en ging ik studeren voor gedragstherapeute voor honden. Uiteraard ging het verder en kwam er ook een studie bij voor katten... en ook nog een studie trainen (begeleiden van mens en dier) van honden en katten. 

Ik heb ook een diploma van tuinontwerp en tuinaannemer en vanuit die invalshoek ben ik mij bijkomend gaan verdiepen in het gebruik van kruiden.


Waarom die fascinatie?

Honden en katten zijn ontzettend intelligente dieren (alle dieren trouwens) en vertellen ons precies waar het op staat en ze zijn steeds bereid om ons hulp te bieden. Alleen begrijpen wij ze niet altijd en luisteren we niet voldoende naar wat ze ons zeggen of duidelijk willen maken.

Het boeide me zo ontzettend dat ik me ben gaan verdiepen in de materie. Mijn eerste doel was om met mijn poezen de connectie te verhogen en mijn volgende hond volledig kon ondersteunen in zijn 'groeien’ en ‘hond’ zijn.

Uiteraard gaat het allemaal veel verder dan dat en zag ik in dat deze opleiding een levensdoel zou worden en vooral een groeipad voor mezelf. Want uiteindelijk zijn het onze dieren die ons doen groeien in ons ‘zijn’, die ons precies ‘aanvoelen’ en die ons leven zo ‘rijk’ maken.

Daarom wil ik ‘mensen’ die dieren ‘houden’ en ‘van ze houden’ helpen om deze connectie met hun viervoeter zo optimaal mogelijk te beleven, hun te helpen de band te verstevigen en te versterken door aan te geven wat het gedrag van een dier nu eigenlijk wil zeggen of hoe je een bepaald gedrag moet interpreteren.


In deze optiek kijk ik naar het hele plaatje. Het gedrag van een hond of kat wordt bepaald door de interactie met de omgeving, de opvoeding, de invloed van het gezin en nog veel meer.

Binnen een voorgestelde therapie is het mogelijk dat we deze aanvullen met middelen uit de natuur zijnde bloesems, kruiden ... . De bedoeling is om een beeld te krijgen van het totale plaatje (het dier, zijn omgeving, en zijn emotie). 


Vanuit deze filosofie en de onvoorwaardelijke liefde van mijn overleden hond ‘Ripou du pays des loups’ en de nooit aflatende steun die ik van mijn lieve kater ‘Jack Sparrow’ mocht ontvangen is de naam ‘natural pawconnect’ ontstaan.


bottom of page